WEDSTRIJD BESTE BELGISCHE WIJN

EEN TERUGBLIK OP ONS ONTSTAAN

Het accent in de Belgische wijnproductie ligt op de productie van witte en mousserende wijn, maar het aandeel rode wijn is enorm toegenomen

De eerste wedstrijd of proeverij van de Belgische wijn ging door in december 2005. Toen
werden 43 stalen geproefd. In de eindrangschikking haalden 5 wijnen een hogere score dan 85
punten en dat was goed voor een gouden medaille.

druiven

EEN BESCHEIDEN START 

In 2005 waren er slechts 5 rode wijnen in de wedstrijd


De eerste wedstrijd of proeverij van de Beste Belgische wijn ging door in december 2005. Toen werden 43 stalen geproefd. Kenmerkend voor die periode was de beperkte inbreng van rode wijn. Er werden slechts vijf rode wijnen aangeboden om te proeven. Naast de vijf rode wijnen proefden de Vlaamse Sommeliers ook drie mousserende wijnen.

Het aantal geproefde wijnen nam snel toe. Enkele jaren later, in 2009, werden nog meer stalen ingestuurd en dat was voldoende om de wedstrijd in drie flights op te delen.

In 2011 nam het aandeel mousserende wijn sterk toe, waardoor we beslisten om voor de vijftien stalen een aparte flight te maken. Omzeggens alle schuimwijn werd toen gemaakt van chardonnay of van een samenstelling waarin chardonnay nadrukkelijk aanwezig was.
INTREDE MEDAILLES

Vanaf 2013 werd afgestapt van 3 winnaars en werden wijnen bekroond met een medaille


Vanaf 2013 werd afgestapt van 3 winnaars en werden wijnen bekroond met een medaille
Na het invoeren van de medailles zagen we opnieuw het aantal wijnen fors toenemen.
Het zal de aanzet zijn om de wedstrijd nog verder te verfijnen. De Wedstrijd Beste Belgische Wijn wordt professioneler, waarbij de proeverij uiterst secuur en objectief verloopt.
Alle wijnen worden overgegoten in een karaf om elke vorm van herkenning te weren. Strikte afspraken worden gemaakt over het invullen van de beoordelingsfiche. In elke flight wordt één wijn dubbel geserveerd met als doel de proevers op de proef te stellen. Na de wedstrijd worden de proefresultaten van elke deelnemer geanalyseerd.

Intussen heeft de Wedstrijd Beste Belgische Wijn een belangrijke plaats ingenomen in de Belgische wijnwereld. Met een degustatie van meer dan 230 wijnen wordt dit voldoende aangetoond. Ook de grote persbelangstelling illustreert het belang van de wedstrijd. Veel wijnbouwers sturen hun wijnen in omdat ze op deze manier ook een belangrijke feedback krijgen van professionele proevers. Zowel de Belgische wijnbouw als de Wedstrijd Beste Belgische Wijn hebben de wind in de zeilen.rode wijn