Waarom elk Belgisch restaurant een Belgische wijn op de kaart moet hebben?
Fier op onze wijn
Kan een klein land groot(s) zijn?
Een klein land op een grote kaart
De grote
drie, Italië, Frankrijk en Spanje, leiden de wedstrijd van wijngaardoppervlakte,
wijnproductie en wijnwaarde met ruime voorsprong. België is bijna onzichtbaar
in de wijnstatistieken.
Maar wil dat zeggen dat wij geen wijnpareltjes
produceren?
Belgische wijn in Barcelona
El Celler de Can Roca is een top Spaans restaurant met 3 Michelinsterren in het Catalaanse Gerona. Restaurant Magazine rekent El Celler tot de absolute wereldtop. Sinds 2011 staan de broers Roca elk jaar op het erepodium en in 2013 en 2015 werden ze zelfs eerste.
Sommelier Josep Roca en zijn Belgische assistent Cyril Vermeulen kozen voor de rode KONTREIR III van De Wijnfaktorij uit Antwerpen als Belgische referentie op hun indrukwekkende wijnkaart.
"Contraire" staat voor eigenzinnig en tegendraads. En dat is geldig voor veel Belgische wijnen.
Deze “contraire” blend van Acolon (40%), Dornfelder (40%) en Pinot noir (20%) met twaalf maanden houtrijping is geboren in de wijngaard Steenkuyl op de Houwaartseberg in het Hageland. Wijnbouwer-wijnmaker Patrick Nijs is terecht fier op deze wijn.
Zijn wij nu een groot
wijnland?
Elke Belg mag fier zijn op een topproduct van eigen bodem. Ons bier is legendarisch. Er is geen Belg die geen overtuigd bierambassadeur is, maar… als het over wijn gaat zwijgen we bescheiden.
We moeten trotser zijn. Want met kwaliteit spelen we in de hoogste liga. De Belgische Wijnen halen hoge scores bij vergelijkende proeverijen. De kwaliteit is indrukwekkend en de prijzen zijn bescheiden voor wat je in het glas krijgt. De Belgische schuimwijnen kunnen een vergelijking met de beste appellaties van onze zuiderburen probleemloos doorstaan. Ons kleine landje verdient een plaats in de wijnatlas.
Elk Belgisch restaurant met zelfrespect en beroepsfierheid moet een waardig ambassadeur zijn van Belgische producten. Van vis tot vlees en van bier tot wijn.
Lekker eten krijgen we met de paplepel binnen. Bourgondische levensgenieters met een verfijnde smaak en een gezonde honger.
Onze
Noordzee geeft ons garnalen, mosselen, langoustine, krab, tong, rog, tarbot, griet
en zoveel meer lekkere zeevruchten en vissen.
Tongkrullend genieten van een sprankelende en verfrissende schuimwijn met een exquis
hapje met garnalen. Fluweelzachte streling van een mooie, volle witte wijn met een
lekkere, verse tong in botersaus.
Rode wijnen smeken
om een kans naast de verfijnde charcuterie, patés, hammen, gevogelte en
pluimwild, bij gerijpt vlees van lam, varken en rund of in het wildseizoen, naast
een stukje ree of hert of liever bij een sappige ragout van everzwijn?
De klimaatopwarming geeft onze rode wijnen meer kracht en wie kan weerstaan aan
een verfijnde, jonge Pinot noir bij kalfszwezeriken met champignon of een
houtgerijpte Acolon bij een krokant gebakken, gerijpte contrefilet van
West-Vlaams rood?
De groente minnende epicurist komt aan zijn culinaire trekken als we een knapperig, frisse witte Auxerrois-wijn combineren met een vegan quiche met verse asperges en nori.
Proef jij al mee?
Belgische gastronomie kan niet zonder Belgische wijn. Word een echte ambassadeur van Belgische wijn en zet nu een Belgische wijn op je kaart.
Valt kiezen je zwaar? Volg de Wedstrijd Beste Belgische Wijn op www.bestebelgischewijn.be en kies zoals Josep Roca jouw referentie voor jouw wijnkaart.